Пикът на годишната инфлация от 18,7% е достигнат, въпросът е колко

...
Пикът на годишната инфлация от 18,7% е достигнат, въпросът е колко
Коментари Харесай

Георги Ганев: Пикът на инфлацията е достигнат, въпросът е колко бързо ще спада

Пикът на годишната инфлация от 18,7% е доближат, въпросът е какъв брой бързо ще спада. Това съобщи икономистът и някогашен депутат Георги Ганев в ефира на Нова.

„ Най-вероятно през 2023 година брутният вътрешен артикул ще е доста по-голям в сравнение с това, което са изчислявали в Министерство на финансите ”, уточни Ганев.

" С актуализацията на бюджета тази година, макар че беше изгубено ръководещото болшинство, се подходи доста отговорно. Дефицитът може да бъде по-малък, тъй като с някои разноски изоставаме, което го допускахме и тогава ", съобщи той.

По отношение на прогнозата на Министерството на финансите за недостига, Ганев уточни, че най-вероятно един бюджет може да е доста по-амбициозен.

" В същия ден, в който министърът на финансите го показа, излезе проверка на данните на Национален статистически институт за 2021, която ни сподели, че живеем в много по-различна обстановка - доста огромна проверка на Брутният вътрешен продукт, с 6 милиарда повече, в сравнение с сме го възнамерявали, което значи, че 2023 година Брутният вътрешен продукт ще бъде доста по-голям, отколкото се предполагаше в този момент. Това значи, че приходите ще са повече и дефицитът евентуално ще бъде по-малък ", уточни още експертът.

" Почти всички мотори на инфлацията, като се изключи затегнатия пазара на труда - ниска безработица, съществени темпове на повишаването на заплащането на труда, само че вън от това всички мотори на инфлацията смъкнаха крайници от газта. Моето очакване е, че пикът на годишната инфлация е доближат, само че въпросът е какъв брой бързо ще спада ", съобщи той. " Намаляване на инфлацията не значи да тя да стане негативна, означава закъснение на темповете ", разяснява икономистът.

По думите му това значи, че приходите ще бъдат по-високи, а дефицитът може да е по-малък.

Бившият народен представител се пошегува, че равнището на инфлацията за септември е рекордно единствено за този век. Припомняме, че то е 18.7%. 
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР